فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1399)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • الهام قاسمی*، سکینه شاهی، یدالله مهرعلیزاده صفحات 1-24
    هدف اصلی از اجرای پژوهش حاضر، بررسی فرهنگ سازمانی پارسونز با به اشتراک گذاری دانش در سازمان آموزش و پرورش منطقه ارژن شیراز است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. در بخش کمی از دو پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی آجیل پارسونز (1382) و پرسشنامه رفتار اشتراک دانش راجا و چنامانی (2012) و در بخش کیفی از مصاحبه  استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 88/0 و 94/0 به دست آمد. جامعه آماری شامل مدیران، کارکنان و معلمان آموزش و پرورش منطقه ارژن شیراز است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران از 450 نفر جامعه تعداد 207 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری در بخش مصاحبه به صورت تعمدی (قضاوتی) و بعد از مصاحبه با 10 نفر از مدیران و کارکنان و معلمان محقق به اشباع نظری رسید. نتایج گویای آن است که میانگین فرهنگ سازمانی در مجموع از میانگین مفروض کمی بالاتر و میانگین اشتراک دانش در مجموع از میانگین مفروض پایین تر است. علاوه براین، نتایج رگرسیون گویای تاثیر مولفه های انطباق و یگانگی از فرهنگ سازمانی بر متغیر اشتراک دانش است. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده از مصاحبه ها موانع فرهنگی موثر بر اشتراک دانش شامل بی اعتمادی، عدم تعهد، عدم ارتباط، عدم حمایت مدیریت سازمان و عدم فرهنگ سازمانی پشتیبان است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، اشتراک دانش، عوامل فرهنگی
  • سیده خدیجه معافی مدنی*، مرضیه کوچکی نژاد ارم ساداتی صفحات 25-40

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هوش معنوی بر فرسودگی شغلی با میانجیگری تعهد سازمانی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل همه معلمان شاغل در آموزش و پرورش (700=N) منطقه ی سنگر شهرستان رشت بود که از این تعداد،  به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای350 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.  به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش معنوی عبدالله زاده (1387) (96/0) ، تعهد سازمانی آلن و مایر (1992) (91/0)،  و فرسودگی شغلی مسلش (1981) (95/0) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار   PLS انجام شد. نتایج  نشان داد،  هوش معنوی بر فرسودگی شغلی اثری منفی و معنادار دارد. همچنین هوش معنوی تاثیر مثبت و معناداری بر تعهد سازمانی معلمان دارد و تعهد سازمانی تاثیر منفی و معناداری بر فرسودگی شغلی دارد و در نهایت نتایج فرضیه اصلی نشان داد که هوش معنوی بر فرسودگی شغلی با میانجیگری تعهد سازمانی اثر دارد.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، فرسودگی شغلی، هوش معنوی
  • حبیبه نجفی، عادل زاهد بابلان*، علی خالق خواه، مهدی معینی کیا صفحات 41-68
    توانمندسازی منابع انسانی فرآیند افزایش حس خودکارآمدی در میان اعضاء سازمان از طریق شناخت خود و از میان بردن عواملی است که سبب ضعف قدرت می شود. این پژوهش با هدف بررسی نقش خودکارآمدی فردی، انتقال دانش و کیفیت زندگی کاری در توانمندسازی معلمان انجام گرفته است. روش پژوهش، همبستگی و از نوع مدل معادلات ساختاری می باشد و از جنبه هدف، جزء پژوهش های کاربردی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه شهر تبریز به تعداد 2.747 در سال 1395می باشد، تعداد نمونه با توجه به جدول کرجسی- مورگان به تعداد 335 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای سه مرحله ای انجام گرفت. ابزار گرد آوری داده ها شامل چهار عدد پرسشنامه استاندارد " خودکارآمدی فردی شرر (2002)، توانمندسازی مارتین و همکاران (2001)، انتقال دانش دکاستر و همکاران (2008) و کیفیت زندگی کاری ایلگان و همکاران (2014) " می باشد که روایی و پایایی آنها بررسی و مورد تایید می باشند. داده ها به کمک نرم افزار Amos 24مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج یافته ها نشان داد که خودکارآمدی فردی با کیفیت زندگی کاری رابطه مثبت و معناداری دارد (0.01; p
    کلیدواژگان: توانمندسازی، کیفیت زندگی کاری، انتقال دانش، خودکارآمدی فردی
  • حبیب الله نجفی هزارجریبی* صفحات 68-95

    کارآفرینان آموزشی گروهی از افراد خلاق و نوآور هستند که به دنبال ارایه خدمات جدید، ابزارهای آموزشی جدید و ایجاد مدارس و موسسه های آموزشی هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی شایستگی های کارآفرینان آموزشی، به منظور ایجاد یک چارچوب مفهومی و توسعه ی مبانی نظری آن بوده است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر پدیدارشناسی توصیفی انجام گرفت. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 18 نفر از مدیران موسسه های آموزشی بودند. انتخاب مشارکت کنندگان بر حسب تجربه و نیز آشنایی کلی با موضوع صورت گرفت. داده ها به روش مصاحبه، به روش هدایت کلیات و به صورت نیمه ساختاریافته، گردآوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. روش تحلیل محتوای استقرایی با استفاده از سه سطح باز، محوری و گزینشی بود. یافته ها نشان داد که نشانگر های شایستگی های کارآفرینان آموزشی در قالب ابعاد و مولفه هایی 1- شایستگی های اجرایی (مهارت های مدیریتی، مهارت های اقتصادی و مهارت دیجیتالی)2-شایستگی کارآفرینی 3- شایستگی های علمی (دانش حرفه ای، دانش عمومی، دانش درباره آموزش و پرورش، دانش درباره بازار کار)4- شایستگی حرفه ای (مهارت رشد و توسعه حرفه ای، مهارت ارتباطی، اخلاق حرفه ای 5-شایستگی های فردی (ویژگی های شخصیتی، شایستگی نگرشی، شایستگی فکری) تبیین و دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: کارآفرینان آموزشی، شایستگی های اجرایی، کارآفرینی، علمی، حرفه ای و فردی
  • نازنین فلاحی*، سید مهدی ابطحی صفحات 94-116
    هدف این تحقیق بررسی طراحی مدل تخصیص منابع در سازمان های آموزش محور بود. در این تحقیق جامعه آماری در دو قالب تعریف شد. در بخش اول به منظور شناسایی شاخص های مورد بررسی و همچنین در بخش دوم رتبه بندی این مولفه ها از نظرات خبرگان سازمان های آموزش محور استفاده شد. روش تحقیق از نوع از نظر جمع آوری داده ها پیمایشی و از نظر آماری از نوع توسعه ای می باشد. در این پژوهش برای افزایش روایی پرسش نامه با مطالعه پرسش نامه های مشابه، مقاله ها، کتاب ها و مجلات پرسش نامه های اولیه طراحی و سپس با تعدادی از استادان، مشورت گردید و سوال ها با نظر آنان بررسی شد. سپس تعدادی پرسش نامه بین هر بخش از جامعه آماری توزیع گردید و همه ابهام ها مشخص شده و رفع و پرسش نامه نهایی توزیع گردید. چون پرسشنامه ها از یک سری شاخص یا معیار تشکیل شده اند بنابراین پایایی آن ها نیازی به بررسی ندارد. از روش تحلیل دلفی و روش تحلیل سلسله مراتبی برای تحلیل داده ها بهره گرفته شد. در بررسی تحلیل دلفی23 عامل در قالب 3 بعد منابع مالی، فیزیکی و تکنولوژی و انسانی شناسایی شد. همچنین نتایج تحلیل سلسله مراتبی نشان داد هزینه های مالی بیشترین اولویت را در بین ابعاد به خود اختصاص داده است. بعد از آن منابع فیزیکی و فناوری دارای اولویت بوده اند.
    کلیدواژگان: تخصیص منابع، سازمان های آموزش محور، تحلیل دلفی، تحلیل سلسله مراتبی
  • مصطفی عزیزی*، صمد ایزدی، فیروزه بابائیان صفحات 117-134
    هدف پژوهش حاضر، بررسی موانع پذیرش و به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس ابتدایی از دیدگاه معلمان شهر بابل است. جامعه آماری مطالعه حاضر را معلمان دوره ابتدایی مدارس دولتی شهر بابل در سال تحصیلی 96-97 تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک تعداد 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه موانع پذیرش و به کارگیری ICT استفاده شده است. روایی محتوایی با استفاده از CVR  برابر با 0.90 و ضریب پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS  و از طریق آزمون تحلیل عامل اکتشافی استفاده شده است. یافته ها نشان داد که به ترتیب اولویت موانع انگیزشی، مهارتی، زیرساخت آموزشی و فرهنگی از دیدگاه معلمان شهر بابل، موانع پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات محسوب می شوند. همچنین به ترتیب اولویت موانع تجهیزاتی- فنی، نگرشی، موانع آموزشی و موانع انسانی از دیدگاه معلمان شهر بابل، موانع به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات محسوب می شوند. فناوری اطلاعات در آموزش و پرورش یک فرهنگ، یک برنامه و یک جریان آموزشی است که نیازمند بسترسازی فرهنگی است. بر این اساس باید در خصوص استقرار آن در سیستم آموزشی از طریق برطرف کردن موانع پذیرش و کاربرد از سوی معلمان اهتمام ورزید.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، معلمان، موانع، پذیرش، به کارگیری
  • کیومرث نیازآذری*، بهمن شریفی، نگین جباری صفحات 135-158
    هدف این پژوهش ارایه مدلی برای دستیابی به هدایت تحصیلی کارآمد دانش آموزان در نظام آموزشی ایران است. رویکرد پژوهش آمیخته و با طرح اکتشافی بود. در بخش کیفی از روش نظریه برخاسته از داده و در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی تصادفی طبقه ای بود. نمونه آماری در بخش کیفی با در نظر گرفتن قانون اشباع نظری، تعداد 17 نفر و در بخش کمی، بر اساس فرمول کوکران تعداد 242 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته با 39 سوال بود.در بخش کیفی برای دستیابی به روایی از چک کردن به وسیله مشارکت کنندگان و برای تعیین پایایی از راهبرد تایید همکاران پژوهشی استفاده شد. در بخش کمی به منظور بررسی روایی از نظرات خبرگان استفاده شد، نتیجه آزمون آلفای کرونباخ 96/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی بالای پرسشنامه بود. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، تحلیل محتوایی استقرایی با بهره گیری از کدگذاری در سه سطح باز، محوری و انتخابی بود. در بخش کمی از نرم افزار SPSS برای تحلیل عاملی اکتشافی و از نرم افزار LISREL برای تحلیل عاملی تاییدی، معادله های ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد مدل کارآمد هدایت تحصیلی دانش آموزان به ترتیب استعدادیابی، عوامل قانونی، خط مشی های کارآمدی، ساختاری و مدیریتی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، دانش مداری و خانوادگی- اجتماعی هستند. در تحلیل عاملی اکتشافی، همه ابعاد و مولفه ها دارای بار عاملی بالای51/0 بودند، لذا تاثیر همه ابعاد و مولفه ها بر کارآمدی هدایت تحصیلی دانش آموزان تایید شد. براساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، مدل نهایی پژوهش با شاخص های برازش و ضرایب استاندارد تایید شد. مقدار شاخص ریشه میانگین مربعات خطاهای تخمین 037/0 به دست آمد که نشان دهنده برازش مناسب مدل است.
    کلیدواژگان: هدایت تحصیلی، دانش آموزان، نظام آموزشی، رویکرد آمیخته
  • ناصر عصاری، سید علی سیادت*، یاسمین عابدینی، سید امیرحسن منجمی صفحات 159-190

    هدف از پژوهش حاضر به عنوان بخشی از رساله دکتری، تبیین معیارهای شایستگی برای مدیران مدارس مبتنی بر روش دلفی فازی است. این پژوهش از نوع پژوهش ها ترکیبی به شمار می رود و طرح پژوهش از نوع اکتشافی است. همچنین از نظر هدف و ماهیت، کاربردی است. برای این منظور ابتدا با مطالعه عمیق ادبیات موضوع، معیارهای اولیه شایستگی استخراج و مدل اولیه تدوین گردید. 25 نفر (20مرد و 5 زن) از استادان و خبرگان مدیریت آموزشی در دانشگاه های سراسر کشور با روش نمونه گیری شبکه متخصصان انتخاب و برای اصلاح یا تعدیل معیارها و زیرمعیارهای مدل اولیه با آن ها مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام گرفته و بر اساس نتایج تحلیل مصاحبه پیش مدل اصلاح و زیرمعیارها تعیین شدند. پرسش نامه شایستگی با طیف لیکرت تهیه و در نمونه ای به حجم 368 نفر از مدیران مدارس اجرا و روایی آن با نرم افزار AMOS با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با محاسبه آلفای کرونباخ (96/0) تایید گردید. بر پایه پیش مدل اصلاح شده و با هدف غربال گری ثانویه و تطبیق زیرمعیارها با جامعه آماری پرسش نامه دلفی فازی تدوین و در نمونه ای با حجم 51 نفر از خبرگان آموزش و پرورش استان اصفهان اجرا و نتایج پرسش نامه با تکنیک دلفی و رویکرد فازی تحلیل و مدل نهایی تدوین گردید. نتیجه نهایی پژوهش در قالب یک ساختار سلسله مراتبی مربوط به معیارهای شایستگی شامل معیارهای اصلی، فردی، شغلی و سازمانی و همچنین 12 معیار فرعی و 74 زیرمعیار تدوین گردید.

    کلیدواژگان: شایستگی های مدیریتی، مدیریت مدرسه، شایستگی های فردی، شایستگی های شغلی و شایستگی های سازمانی
  • علی خلخالی*، جعفر نصیر ناتری، زهره شکیبایی، جواد سلیمانپور، اسماعیل کاظم پور صفحات 191-208
    هدف پژوهش حاضر، بررسی بسترهای مفهومی تحقق حکمرانی خوب در آموزش و پرورش عمومی ایران بود. این مطالعه به روش کیفی، با رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. در این پژوهش تعداد 30 تن از صاحب نظران و خبرگان نظام آموزش عمومی که دارای تالیف های معتبر در حوزه حکمرانی خوب بودند، از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی تا مرز اشباع نظری، انتخاب شدند و در معرض مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند.  همچنین داده های حاصل از بازخوانی مصاحبه ها، با استفاده از روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل و کدگذاری شدند. همچنین جهت استحکام پایایی تحقیق از قابلیت وابستگی، باور پذیری و تایید پذیری استفاده شد. برمبنای کدگذاری باز مصاحبه ها، در مرحله مقدماتی 87 مولفه بازشناسی شدند. لیکن در نهایت 35 سازه در قالب 3 تم اصلی (مقدمات و پیدایش 14 مورد، فرایند و اجرا 12 مورد و پیامد و نتیجه 9 مورد) به عنوان بخشی از ساختارهای مفهومی جهت تحقق حکمرانی خوب در جوامع آموزشی تم یابی شدند. تحلیل های ارایه شده در این پژوهش نشان می دهد که این مفاهیم استخراجی در شرایط تغییرات گسترده درونی و بیرونی از ظرفیت لازم برای استقرار حاکمیت خوب در آموزش عمومی ایران برخوردارند. همچنین تحقق حکمرانی خوب در نظام آموزش عمومی کشور در قالب سازه های شش گانه نتیجه گرایی، اثربخشی نقش ها و وظایف، ارتقای ارزش ها، شفاف سازی، ظرفیت سازی و پاسخگویی قابل مفهوم سازی است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، آموزش عمومی، پدیدارشناسی، بسترهای مفهومی
  • لیلا خواجه پور، علیرضا یوسفی*، نرگس کشتی آرای صفحات 209-246

    خشم با عواقب مخرب همراه است و بدین دلیل مورد توجه روان شناسان، اندیشمندان اخلاق و تعلیم و تربیت است و هر یک از آنان به نحوی راهکارهای مدیریتی آن را مورد مطالعه قرارداده اند. سعدی از بزرگ ترین ادیبان جهان است که عنایت ویژه ای به مسایل اخلاقی، عاطفی و تربیتی داشته است و استخراج نکات نهفته آثار او رسالتی بالقوه است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی، استخراج اصول و روش های«مدیریت خشم» در بوستان سعدی و کاربرد آن برای مدیران آموزشی  است.پژوهش حاضر با روش تحلیل مفهوم انجام گرفت است. حوزه پژوهش در این مطالعه بوستان سعدی است و نمونه با استفاده از روش نمونه گیری نظری انتخاب شد. فهرست کدگذاری مفاهیم به دست آمده از مدیریت خشم در دیدگاه سعدی نشان داد که 1-مدیریت خشم شامل چهار اصل نیک نگرانه، فروتنانه، جوانمردانه و آسان گیری است 2- روش های نیک نگرانه شامل: تعقل در عمل، رعایت آداب سخن، مصلحت اندیشی، عاقبت اندیشی، روش های فروتنانه شامل: تواضع داشتن و انتقاد پذیربودن، روش های جوانمردانه شامل: نکویی بابدان، ایثار وگذشت، داشتن انصاف، همدلی کردن، روش های آسان گیری شامل: تحمل و بردباری، نوع دوستی، بخشش، مدارا، صلح طلبی و نرم خویی است. خشم و مدیریت آن از منظر سعدی ضمن آموزش مفاهیم اخلاقی و عواطف عالیه بشری به کاربرده شده و مقوله های به دست آمده این پژوهش می تواند الگوی عمل مدیران آموزشی و برنامه ریزان درسی باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت خشم، بوستان سعدی، تحلیل مفهوم، اخلاق، عاطفه، مدیران آموزشی
  • محیا پاپری*، یدالله مهرعلی زاده، سید مسعود سیدی، محمد حسین پور صفحات 247-282

    تحقیق حاضر به منظور "ارایه مدل برنامه ریزی استراتژیک دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس" با هدف شناخت مولفه های اصلی و فرعی و نشان دادن تعامل و ترکیب اثرات محیطی (اجتماعی-فرهنگی،سیاسی و اقتصادی) انجام شده است. این پژوهش از نوع مطالعات تحقیق و توسعه به شمار می رود و همچنین روش تحقیق مورد استفاده توصیفی- پیمایشی است.جامعه آماری شامل همه روسا، معاونان، مدیران کل و اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد  استان فارس  با رشته تحصیلی مدیریت گرایش های مختلف و علوم انسانی به غیر از مدیریت  و دارای مرتبه علمی استاد، دانشیار، استادیار و یا مربی می باشند که 194 نفر از آنان، نمونه ما را تشکیل می دهند. اطلاعات میدانی تحقیق از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از" تحلیل عاملی"، "تحلیل واریانس"و "محاسبه آزمون t  برای مولفه های اصلی و فرعی" مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان داده است که مدل برنامه ریزی استراتژیک دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس دارای شش م‍ولفه اصلی یعنی ارزش ها و باورهای حاکم، تعیین ماموریت، تعیین چشم اندازها، اهداف کلان، تعیین استراتژی، تدوین برنامه عملیاتی و شش مولفه فرعی  یعنی تحلیل فرصت های محیطی، تحلیل تهدیدهای محیطی، تحلیل قوت ها و ضعف ها، برنامه ریزی استراتژیک و ارزشیابی استراتژیک است و درجه تناسب آن 2/75% حاصل شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، دانشگاه آزاد، ارزش ها، ماموریت، چشم انداز، تحلیل محیط درونی و بیرونی، اهداف کلان، استراتژی، برنامه عملیاتی
  • فاطمه اسلامیه* صفحات 283-304
    پژوهش حاضر با هدف «اولویت بندی مولفه های مدارس سبز با رویکرد فازی در نظام آموزش و پرورش ایران» انجام شد. هدف، پژوهش، کاربردی و شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش را خبرگان مسلط به حوزه مدارس سبز تشکیل دادند. روش نمونه گیری هدفمند بود. برای جمع آوری داده ها از ماتریس مقایسه زوجی به کمک پرسشنامه «خبره» در مقیاس 9 درجه ای ساعتی استفاده شد که نرخ ناسازگاری آن برابر با 07/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل سلسله مراتبی به روش AHP استفاده شد. نتایج نشان داد در بین مولفه های مدارس سبز، مولفه «آموزش پایدار» با وزن نرمال شده 149/0 رتبه اول و مولفه «شهروند دوستدار محیط زیست» با وزن نرمال شده 024/0 رتبه نهم را کسب کردند. رتبه مولفه های دوم تا هشتم نیز به ترتیب به مولفه های «کیفیت محیطی مدرسه» 140/0 «مشارکت مدرسه با محیط زیست» 135/0 «استفاده از فناوری در مدیریت مصرف انرژی» 134/0 «بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر» 123/0 «طراحی و معماری» 117/0 «اصلاح الگوی مصرف گرایی» 101/0 و «مدیریت پسماند و خرید سبز» 073/0 اختصاص پیدا کرد.
    کلیدواژگان: مدرسه، مدارس سبز، رویکرد فازی، نظام آموزش و پرورش، ایران
  • مهریار نوری افشار*، مجید حق وردی، علی کمیجانی صفحات 305-324
    در هزاره جدید ، آموزش از مهم ترین ارکان توسعه پایدار و نظام آموزش از بنیادی ترین ارکان توسعه انسانی به شمار می رود و ظرفیت افزایی بنیاد پویایی و پیشران پیشرفت روزافزون این فرایند را تشکیل می دهد. به همین منظور ، آموزش های ضمن خدمت با تامین فرصت توانمندسازی و روزآمدسازی بستر توسعه حرفه ای فرهنگیان را فراهم می کند. بنابراین، مقاله حاضر به بررسی عوامل موثر در اثر بخشی و کارآمدی دوره های ضمن خدمت فرهنگیان پرداخته است. مقاله از نوع کاربردی و به روش پیمایشی است که شیوه اجرای آن به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق از همه فرهنگیان شهرستان کمیجان تشکیل گردید که در سال 1397 در دوره های آموزش ضمن خدمت شرکت داشتند. از مجموع جامعه آماری، تعداد 30 نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 826/. و روایی کارشناسی مقبول مورد مراجعه و نظرسنجی قرار گرفتند. در ادامه، برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری و آزمون تی تک نمونه ای و رگرسیون خطی ساده استفاده گردید. نتایج حاصل از ارتباط مثبت و معنی دار عوامل محتوا، مدرسین و سازماندهی با اثربخشی و کارآمدی دوره های ضمن خدمت فرهنگیان شهرستان کمیجان حکایت دارد. در این میان، شاخص سازماندهی از بیشترین ضریب تعیین برخوردار می باشد. شاخص کیفیت مدرسین و محتوای دوره ها نیز در رتبه های بعدی اثربخشی و کارآمدی دوره های ضمن خدمت فرهنگیان قرار دارند.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت فرهنگیان، اثربخشی، کارآمدی
  • سیروس حدادنیا*، مهدی محمدی، رحمت الله مرزوقی، جعفر ترک زاده، قاسم سلیمی صفحات 325-344

    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی میزان دستیابی به مولفه های آموزش مادام العمر در عناصر برنامه درسی اجرا شده ی دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاهشیراز بود. روش پژوهش، توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری شامل همه دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی تعداد 344 دانشجو انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس برنامه درسی آموزش مادام العمر (محمدی و همکاران، 1395)، بود. و روایی آن با استفاده از روش تحلیل گویه و تحلیل عامل تاییدی انجام شد. پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی. آزمون تی تک نمونه ای، و از نرم افزارهای SPSS 21 و LISREL 8.8 استفاده شد. نتایج نشان داد که از دیدگاه دانشجویان بین جهت گیری و ماهیت عناصر برنامه درسی در مورد گرایش به مادام العمر بودن ارزشیابی، تفاوت معناداری وجود دارد. بین میزان گرایش به مادام العمربودن عنصر هدف، محتوا و راهبرد یاددهی- یادگیری با برخی از عناصر، تفاوت معنادار وجود دارد. در مورد میزان گرایش به مادام العمر بودن برنامه درسی دوره های دکتری و کارشناسی ارشد تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین در مورد میزان گرایش به مادام العمر بودن برنامه های درسی، تفاوت معناداری وجود ندارد و در مورد میزان گرایش به مادام العمر بودن عناصر نه گانه برنامه درسی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش مادام العمر، برنامه درسی اجرا شده، آموزش عالی
|
  • Elham Ghassemy *, Sakine Shahi, Yadollah Mehralizadeh Pages 1-24
    The main purpose of the present research is to study the Parsons organizational culture by sharing knowledge in the education organization of the Arjan Area of Shiraz. The research method is descriptive correlational. In the quantitative part, two standard questionnaires of Parsons AGIL Organizational Culture (2003) and Raja & Chenamani Knowledge Sharing Behavior Questionnaire (2012) And used in the qualitative section of the interview. The reliability of the questionnaires was 0.88 and 0.94, respectively, through Cronbach's alpha. The statistical population consisted of managers, staff and teachers of education in Argan Area of Shiraz with Using random stratified sampling method and using Cochran formula, 450 people from the community were selected as 207 individuals. The sampling method in part interview, was of intentional and after interview with 10 Persons were Principals, staff and teachers, the researcher reached theoretical satisfaction. The show results that average of organizational culture overall (x= 87/15) a little higher than the supposed average (x= 84) and the average of knowledge sharing (x= 76/81) was lower than supposed average (x= 96). Furthermore, regression result show that component conformity and unity impact from organizational culture on variable knowledge sharing. Also notice the results from interview culture obstacles which impact in knowledge sharing consist: distrust, non-undertaking, disaffiliation, lack of support from management and lack of organizational culture which support.
    Keywords: organizational culture, Knowledge Management, Knowledge sharing, culture factors
  • Syedeh Khadijeh Moafimadani *, Marziyeh Kochaki Nejad Eram Sadati Pages 25-40

    The present study was carried out with the purpose of the investigation of the effect of spiritual intelligence on job burnout with organizational commitment mediation. The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all teachers working in the department of education in “Sangar” area of Rasht city (N = 700), of which 350 people were selected as the sample size by stratified random sampling method. In order to collect data, Abdollahzadeh’s Spiritual Intelligence Questionnaire (2008) (α= 0.96), Allen & Meyer’s Organizational Commitment Questionnaire (1992) (α =0.91), and Maslach’s Job Burnout Questionnaire (1981) (α=0/95) were used. Data analysis was performed using structural equations modeling and using PLS software. Results showed that spiritual intelligence has a negative and significant effect on occupational burnout. Also, spiritual intelligence has a positive and significant effect on teachers’ organizational commitment, and organizational commitment has a negative and significant effect on job burnout. Finally, the results of the main hypothesis showed that spiritual intelligence affects occupational burnout through the organizational commitment mediation.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Job Burnout, Organizational Commitment
  • Habibeh Najafi, Adel Zahed Babolan *, Ali Khaleghkhah, Mahdi Moienikia Pages 41-68
    Human resource empowerment is process of enhance the sense of self-efficacy among organization members by identifying and eliminating factors that is caused weakness in strength. The purpose of this study was to investigate the role of individual self-efficacy, knowledge transfer and quality of work life in teacher empowerment. The research is correlational based on structural equation modeling and objective aspects is applied. the population is included all high school teachers of Tabriz to2.747people in2016years. that samples was estimated according of Kerjsy - Morgan table to335people.the sampling was done of three-stage cluster randomly.data collection tools is includeof four standardized questionnaire" Sherer;s individual self- fficacy(1982),empowerment Martin(2001),DeCaster etal;s knowledge Transfer(2008)and the quality of working life Elgan and et al (2014)"that theier reliability and validity reviewed and approved. data were analyzed by Amos24software.The results showed that individual self-efficacy has a significant positive correlation with quality of work life(t=7.798; p < 0/01); knowledge transfer has a significant positive correlation with quality of work life(t= 7.541; p< 0/01);knowledge transfer has a significant positive correlation with empowerment(t= 6.344; p < 0/01);quality of work life has a significant positive correlation with empowerment(t=7.211; p < 0/01) and individual self-efficacy has a significant positive correlation with empowerment(t = 5.980; p < 0/01) and confirmatory factor analysis showed that the model is a perfect fit (CFI=0.98; RMSEA= 0.04; X2= 8357.99; df = 5531; p < 0.01).According to the results,in the survey of the direction effect, knowledge transfer had the greatest influence on teachers empowerment from three variables;therefore, education system responsers should be puted on priority programs of strategies for knowledge creation,knowledge development and use it.
    Keywords: Empowerment, Quality of Working Life, Knowledge Transfer, Individual Self-Efficacy
  • HabibAllah Najafi Hezarjaribi * Pages 68-95

    Educational entrepreneurs are a group of creative and innovative people who seek to provide new services, new educational tools, and create schools and educational institutions. the aim of present Research identifying the competencies of educational entrepreneurs in order to create a conceptual framework and develop its theoretical foundations. This research is a qualitative research that was conducted using a descriptive phenomenological approach. The participants in this study include 18 managers of educational institutions. The selection of contributors was based on experience and general familiarity with the subject. The data were collected by method of semi-structured interview, general guidance and continued until theoretical saturation. The inductive content analysis method was using three open, axial and selective levels. The findings showed that competencies identified and categorized in five dimensions and components 1- Executive competencies (managerial skills, economic skills and digital skills) 2- entrepreneurship Competencies 3- Academic competencies (professional knowledge, general knowledge, Knowledge about education, knowledge about labor market) 4. Professional competence professional growth and development skills, communication skills, professional ethics, 5-Individual competencies (personality traits, attitude competence, intellectual competence) were explained and categorized.

    Keywords: Educational entrepreneurs, Execution Competencies, Entrepreneurship Competencies, Academic Competencies, Professional Competencies, Individual Competencies
  • Nazanin Fallahi *, Seyed Mehdi Abtahi Pages 94-116
    The purpose of this study is to design a resource allocation model in educational organizations. In this research, the statistical society was defined in two formats. The research method is a survey and statistically of a type of development. The sampling method was used in the research in the experts section of the census type and in the educational-oriented organizations of the simple cluster type. In this research, to increase the validity of the questionnaire, a questionnaire was prepared, then articles, books and journals were designed and then questioned with a number of professors, and questions were considered. Then, a number of questionnaires were distributed among each section of the statistical society and all ambiguities were identified and resolved and the final questionnaire was distributed. Since the questionnaires are made up of a series of indicators or criteria, their reliability is unnecessary. Delphi analysis method and AHP hierarchical analysis method were used to analyze the data. In Delphi analysis, 23 factors were identified in the form of three dimensions of financial, physical, technological and human resources. Also, the results of the AHP hierarchical analysis showed that financial costs have the highest priority among dimensions. After that, physical and technological resources have been prioritized.
    Keywords: resource allocation, training-based organizations, Delphi analysis, hierarchical analysis
  • Mostafa Azizi *, Samad Izadi, Firozeh Babaeyan Pages 117-134
    The purpose of this research was to study of barriers to the adoption and application of ICT in primary schools from the viewpoint of teachers in Babol. The statistical population of this study was primary school teachers in public schools in Babol city in the academic year 96-97. Using systematic random sampling 280 persons were selected as sample. A researcher made questionnaire (Barriers to adoption and use of ICT) was used to collect data. The Content validity using CVR is 0.90 and the reliability coefficient of the questionnaire was also obtained through Cronbach's alpha coefficient of 0.90. SPSS software and exploratory factor analysis were used to analyze the data. The findings indicate that the priority of motivational, skill, educational and cultural infrastructure barriers from the viewpoint of teachers in Babol is the barriers to the adoption of ICT. In addition, barriers to the application of ICT are considered as the priority of barriers of technical equipment, attitudes, educational barriers and human barriers from the viewpoint of teachers in Babol is the barriers to the application of ICT. Information technology in the education is a culture, a program and an educational process that requires cultural foundation and the transfer of information technology culture. Accordingly, the educational system should be addressed by addressing barriers to admission and application by teachers as an important element in the educational system.
    Keywords: ICT, teachers, barriers, adoption, application
  • Kiomars Niazazari *, Bahman Sharifi, Negin Jabbary Pages 135-158
    The aim of this study is to provide a model for achiving to effective student educational guidance in Iran's educational system. The research approach was mixed method with exploratory desigen. In qualitative part of the research, the Grounded Theory method and in quantitative part a descriptive survey type was used. Sampling method in qualitative part was purposive and in quantitative part was Random stratified. The statistical sample in qualitative part was 17 people, according to theoretical saturation law, and in quantitative part was 242 people according to the Cochran formula. The data collection tool in qualitative part was semi-structured interview and in quantitative part was researcher-made questionnaire with 39 questions. In qualitative part for achieving the validity from checking by contributors and to determine the reliability, approval strategy of research colleagues was used. In quantitative part expert's opinions were used to assess the validity and the result of Cronbach's alpha test was 0.96, which indicates a high reliability. The data analysis method In qualitative part was an inductive content analysis with using coding at three levels of open, axial, and selective. In quantitative part, exploratory factor analysis was performed by spss software and verifiable factor analysis, structural equations and path analysis by lisrel software .the results showed that the dimensions of the effective model of educational guidance of student's are, respectively, talent identification, legal factors, effective policies, structural and managerial, IT, knowledge, family and socity factors. in exploratory factor analysis the impact of all dimensions and components on the effective model of educational guidance of student's was confirmed. the final model of the study was confirmed with the indices of fit and the standardized coefficients.
    Keywords: Educational guidance, Students, educational system, Mixed method
  • Naser Assari, S.Ali Siadat *, Yasamin Abedini, S.AmirHasan Monadjemi Pages 159-190

    The aim of this study, as part of the PhD thesis, is to explain the school head's competency criteria based on Fuzzy Delphi method. This research is a mixed research type and the research project is exploratory type. It is also applicable in terms of purpose and nature. First, educational management literature was studied in depth and then the primary competency criteria were extracted. Twenty-five people (20 males and 5 females) comprising professors and educational management experts from universities across the country were selected by the Network Sampling method and semi-structured interviews were conducted to modify or moderate the pre-model. A sample of 368 school administrators were selected and competency questionnaire was provided to them. Its validity was determined by using a confirmatory factor analysis with AMOS software and reliability by calculating the Cronbach's alpha(0.96). Based on the modified pre-model, with the aim of secondary screening and the implementation of sub-criteria, a Fuzzy Delphi questionnaire was developed. A sample of 51 school principals was selected based on the targeted sampling method and the questionnaire was provided to them. The results of the questionnaire, using the Delphi technique and fuzzy approach, were analyzed and a hierarchical structure related to the competency criteria, including, individual, occupational and organizational core criteria, as well as 12 sub-criteria and 74 sub-criteria were determined.

    Keywords: Management competencies, School Principals, Individual Competencies, Job Competencies, Organizational Competencies
  • Ali Khalkhali *, Jafar Nasirnateri, Zohreh Shakibaei, Javad Solimanpoor, Ssmaeil Kazempour Pages 191-208
    The purpose of this study was to examine the conceptual framework for the realization of good governance in Iran's general education and education. This qualitative study was conducted with a phenomenological approach. In this research, 30 experts in the field of public education, which had good authoritative papers in the field of good governance, were selected through targeted snowball sampling to theoretical saturation boundary and were subjected to semi-structured interviews. The data from interviews were also analyzed and coded using the analysis method. The dependability, reliability and verifiability were also used to determine the reliability of the research. Based on the open coding of the interviews, 87 component were identified in the preliminary stage. Finally, 35 concepts in the form of 3 main themes (pre-emergence 14 cases, process and implementation of 12 cases, and the outcome and 9 results) were identified as part of conceptual structures for achieving good governance in educational societies. The analysis presented in this study shows that these extractive concepts are in the conditions of extensive internal and external changes of the capacity to establish good governance in Iran's general education. Also, the realization of good governance in the public education system of the country is conceptualizing based on the six constructs as, the effectiveness of roles and tasks; promotion of values, transparency, capacity building and responsiveness.
    Keywords: Good Governance, Public Education, Conceptual Analysis
  • Leila Khajehpour, Alireza Yousefi *, Narges Keshtiaray Pages 209-246

    Anger is associated with destructive consequences; therefore, it is of great interest to psychologists, ethical and education scholars and thinkers each of which has somehow studied its management solutions. Sa’adi is one of the world's greatest literary scholars who has a particular interest in ethical, emotional and education issues, and the extraction of hidden implications from his works is a potential mission. The main aim of the present research is to identify the principles and methods of "anger management” in Sa'adi’s Būstān and its application to education administrators. The present study was conducted using the theme analysis method. The research area in this study is Sa'adi’s Būstān and the sample was selected using theoretical sampling method. The coding list of themes derived from anger management in Sa’adi's view revealed that: 1. Anger management includes four principles of goodness, humility, fairness, and easygoingness. 2- goodness methods include contemplation in action, formality of speech, pragmatism, and farseeing; humility methods include self-criticism; fairness methods include goodness with the bad, self-sacrifice, fairness, empathy; and easygoingness methods consist of tolerance, altruism, forgiveness, peace seeking, and pacifism. Anger and its management from Sa’adi’ perspective have been used in teaching moral concepts and high human emotions, and the categories achieved by this research can be a model for the practice of education administrators and curriculum planners.

    Keywords: Anger management, Sa’adi’s Būstān, theme analysis, emotion, education administrators
  • Mahya Papari *, Yadollah Mehralizadeh, Seyed Masood Seyedi, Mohammad Hossein Poor Pages 247-282

    The purpose of this study was to provide "a strategic planning model for Islamic Azad universities of Fars province" with the aim of identifying the main and sub components and showing the interaction and combination of environmental (socio-cultural, political and economic) effects. This study is a research and development (R & D) study and its research method is a descriptive-survey one. The statistical population includes all the Chancellors, Vice- Chancellors, General Directors and Faculty members of Fars Azad Universities, whose majors were management with different sub disciplines and other humanities field, except for the management. The participants’ academic ranks were professor, associate professor, assistant professor or instructor. The study sample consisted of 194 of these Professors. The research data has been analyzed using "factor analysis", "analysis of variance" and "t- test" for both the "main and sub-components”. The research findings show that the strategic planning model of Islamic Azad universities in Fars province has six main components: ruling values and beliefs, mission designation, perspectives, macro goals, strategy determination, development of the operational program, and the six sub-components were the analysis of Environmental opportunities, environmental threats analysis, strengths and weaknesses analysis, strategic planning and strategic assessment, and the degree of its appropriateness was 75.2%.

    Keywords: Strategic Planning, Mission, Outlook, Internal, External Environmental Analysis, Operational Program
  • Fatemeh Eslamieh * Pages 283-304
    The present study aimed to prioritize the components of green schools with a fuzzy approach in the education system of Ira«. Purpose, research, application and method of data collection were descriptive-survey. The statistical community of the study formed the dominant experts in the field of green schools. Purposeful sampling method. a paired comparison matrix was used to collect the data using the Expert Questionnaire on a 9 degree scale, with an incompatibility rate of 0.07. Hierarchical analysis using AHP method was used to analyze the data. The results showed that among the green components, the "sustainable education" index with the standardized weight of 0.149 ranked first and the component of the "environmentally friendly citizen" with a weight of 0.024 ranked half. The second to eighth component grades also correspond to the components of "school environment quality" 0.140 "School participation with the environment" 0.135 "Use of technology in energy management" 0.134 "Renewable energy utilization" 0.123 "Design And architecture" 0.117, the correction of consumerism model", 0.101 and "waste management and green purchasing" 0.73.
    Keywords: School, Green Schools, Fuzzy Approach, Education System, Iran
  • Mehryar Nooriafshar *, Majid Haghverdi, Ali Komijani Pages 305-324
    At the new Millennium, Education is one of the most significant means of achieving a sustainable progress. The Education system is fundamental in human progression. The in-service education enables and provides opportunities for enhancing the skills and the professional abilities of the teachers. This paper is based on an applied research in which a comprehensive survey was conducted. The Statistical population included the entire teachers of the Komijan City in the Central State of Iran. The selected sample constituted 30 teaches. The method relied on Linear Regression and Statistical analysis. The findings demonstrated that organisation was the most significant factor followed by the quality of the teachers’ educational background, course purpose and course content.
    Keywords: In-Service Training, Effectiveness, Efficiency
  • Sirous Hadadnia *, Mehdi Mohammadi, Rahmatall Marzoughi, Jafar Torkzade, Ghasem Salimi Pages 325-344

    Assessing the achievement of the component of lifelong education in the elements of the implemented curriculum at the Shiraz University.In this study, descriptive-survey method has been used. The study populations included were all the students of supplementary education course of Shiraz University. Stratified random sampling method have been used that 345 college students were selected. The research instrument, scale curriculum lifelong education (Mohammadi et al., 2016), and its validity using item analysis and confirmatory factor analysis was performed. Its reliability using Cranach’s alpha was confirmed. For data analysis, inferential statistics analysis of variance with repeated measures, Bonferroni post hoc test. One-sample t-test, and SPSS 21 and LISREL 8.8 software was used. The results showed that: Students of art and architecture group have allocated the most mean of being life-long to goal element and the lowest mean to content element. The results showed that there is a significant difference between students' viewpoints and the nature of curriculum elements about the tendency towards lifelong evaluation. There is a significant difference between the amount of tendency toward the lifespan of the target element, the content and the teaching strategy-learning with some elements. There is no meaningful difference in the degree of trend towards lifelong learning in the curriculum of Ph.D. and Masters. There is also no significant difference in the rate of lifelong learning of the curriculum and there is a significant difference in the rate of lifelong learning of the nine elements of the curriculum.

    Keywords: life-long education, implemented curriculum, Higher Education